ПГ по техника и технологии - "Христо Ботев"
Учи днес за да успееш утре!

Историята „оживява“ в Златоград

Историята сякаш „оживява“, прекрачвайки прага на килийното училище, етнографския комплекс, музея на просветното дело в Средните Родопи, къщата и паметника на Дельо войвода, разположени в китното родопско градче Златоград.

Група желаещи ученици от първи гимназиален етап имаха удоволствието да разгледат запазените до днес учебни пособия в килийното училище, намиращо се в двора на църквата „Успение Богородично“, взаимното училище в двора на църквата „Св.вмчк Георги Победоносец“, да се потопят в атмосферата на възрожденското школо, да се запознаят с традиционните занаяти и да видят съхранените останки от етнографията и археологията. Разхождайки се из калдаръмените тесни улички, учениците се наслаждаваха на белите родопски къщи, които пазят в работилници и до днес занаяти от Възраждането – гайтанджийство, тъкачество, претачество, предачество, терзийство. Гимназистите наблюдаваха с интерес хората, които обработват памук, вълна или козина. Впечатли ги работилницата, в която се коват ножове и мечове от Средновековието.

Мероприятието бе реализирано по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Културните институции като образователна среда".