ПГ по техника и технологии - "Христо Ботев"
Учи днес за да успееш утре!

НП "Осигуряване на съвременна образователна среда" модул "Културните институции като образователна среда"

 


Историята „оживява“ в Златоград

Историята сякаш „оживява“, прекрачвайки прага на килийното училище, етнографския комплекс, музея на просветното дело в Средните Родопи, къщата и паметника на Дельо войвода, разположени в китното родопско градче Златоград.

Група желаещи ученици от първи гимназиален етап имаха удоволствието да разгледат запазените до днес учебни пособия в килийното училище, намиращо се в двора на църквата „Успение Богородично“, взаимното училище в двора на църквата „Св.вмчк Георги Победоносец“, да се потопят в атмосферата на възрожденското школо, да се запознаят с традиционните занаяти и да видят съхранените останки от етнографията и археологията. Разхождайки се из калдаръмените тесни улички, учениците се наслаждаваха на белите родопски къщи, които (още...)


Кристална зала „Родопски кристал“

На 24.04.2021г. група ученици от първи гимназиален етап посетиха кристална зала „Родопски кристал“ в град Мадан по НП "Осигуряване на съвременна образователна среда", модул „Културните институции като образователна среда“.

Неповторимите природни произведения ангажираха вниманието на учениците, които бяха впечатлени от изнесената беседа, свързана с историята на близо 600 експоната с великолепни кристални форми и уникални цветни отблясъци.

Противоепидемичните мерки, наложени от Министерството на здравеопазването, бяха спазени. (още...)


Антични и средновековни творби в музеите

На 20.04.2021г. учениците от VIIIА клас проведоха мултидисциплинарен урок по български език и литература и изобразително изкуство на тема: „Антични и средновековни творби в музеите“ в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян при спазване на противоепидемичните мерки, наложени от Министерството на здравеопазването.

От часовете по литература учениците познават епохите на Античността и Средновековието. По време на обиколката на постоянната експозиция в музея от служител бяха разказани старогръцки и средновековни легенди, както и (още...)


 Среща с актьори на РДТ „Николай Хайтов“ 2021

На 14.04.2021г. група ученици от VIII и X клас, обучаващи се в присъствено в училище, при спазване ва противоепидемичните мерки се срещнаха с актьори на РДТ „Николай Хайтов“, които споделиха незабравими моменти от сцената, очакванията и връзката им с публиката, преживени емоции след всяка театрална постановка, а накрая предложиха на учениците тема за размисъл за участие в конкурс. След вълнуващата среща гимназистите изгледаха философската трагикомедия на драматурга Христо Бойчев „Оркестър Титатик“, изиграна от актьорите на сцената в РДТ. Мероприятието бе реализирано по НП "Осигуряване на съвременна образователна среда", модул „Културните институции като образователна среда“ (още...)

 


 Традиции и ценности на българина от миналото 2021

На 16.03.2021 г. се проведе мултидисциплинарен урок в Регионален исторически музей – Смолян на тема „Традиции и ценности от миналото на българина!“ - изучаван материал по изобразително изкуство, български език и литература и история и цивилизации. По Национална програма „Културните институции като образователна среда“ ученици от IX клас при спазване на всички противоепидемични мерки за превенция от Covid-19 , под ръководството на учителите и музейния уредник, се потопиха в уникалната гост изложба на (още...)

 

 


Театрална постановка "Румео и Жулиета от Дунево" 2021

На 01.03.2021г. група ученици, обучаващи се в присъствено в училище, имаха удовоствието да изгледат театралната постановка „Румео и Жулиета от Дунево“ по Крум Левов – една романтична Шекспирова идея, представена на родопски диалект във връзка с използването на книжовен език в сферата на общуването и владеенето на родния родопски диалект.

Учениците останаха доволни от посещението и удовлетворени от познанията си, свързани с родопския ни диалект. (още...

 


Вдъхновени от миналото, с почит към националните светини 2021

Под надслов „Вдъхновени от миналото, с почит към националните светини – нека съхраним традициите!“ на 25.02.2021 г възпитаници на ПГТТ „Христо Ботев“ – Смолян бяха гости на 3 отдела на местния „ДОМ“ на книгата – регионалната библиотека „Николай Вранчев“. Идеята е свързана с НП "Осигуряване на съвременна образователна среда", модул „Културните институции като образователна среда“ и във връзка с теми от обучението по История и цивилизации.

В едната зала под формата на презентация беше представен животът на известни исторически личности с любопитни факти от (още...

 


Посещение на музей „Ласло Наги“ 2021

На 24.02.2021г. ученици от 10 клас  посетиха музей „Ласло Наги“, поместен в „Гьорджевата Къща", обявена за паметник на родопската архитектура. Посещението бе свързано с тема по изобразително изкуство „Музеи за съвременно изкуството“, разглеждана в обучението. Десетокласниците изслушаха беседа, посветена на историята на къщата музей и творчеството на унгарския поет, преводач и художник Ласло Наги, който, посещавайки град Смолян, мечтаел да прекара живота си в родопското ни градче. Учениците разгледаха запазените ръкописи и преводи, личните вещи и снимки на художника, поместени в къщата музей, изгледаха (още...)